Tillbaka

”Det ska inte vara teknik för teknikens skull”

Sara Hedman är designern på tjänste- och programvaruföretaget TietoEvry i Skellefteå som helst av allt vill jobba med innovationer för att förenkla människors vardag.

Ett av Saras projekt handlar om att skapa ett nytt sätt att tidrapportera för personer med funktionsvariation inom daglig verksamhet. Sara och hennes team tog fram en ny lösning som består av ”smarta skyltar”. En digital signal skickas när användaren drar luckan i sidled, vilket gör att ankomst och hemgång registreras automatiskt i systemet.

”Det ska inte vara teknik för teknikens skull.
Vi ska alltid utgå från hur vi gör bäst nytta för användarna.”

– Vi utgick helt och hållet från användarna, i det här fallet personer i daglig verksamhet. Vilka behov har de? Hur ska systemet utformas för att fungera så smidigt som möjligt för just dem? säger Sara Hedman. 

När man tänker på it eller digitala produkter så ser man oftast en skärm framför sig. Men Sara Hedman menar att man inte alltid ska låsa fast tankarna på en skärm i framtagandet av nya digitala lösningar. 

– Det går att utforma digitala produkter på så många olika sätt, det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna, säger Sara Hedman. 

Sara jobbar vanligtvis i team där hon som designer samarbetar med kollegor med flera olika kompetenser. Det behövs både programmerare och någon som fokuserar på företagets affär för att helheten ska bli så bra som möjligt. 

– En designer kan annars sväva i väg och hitta på något som ingen vill betala för, säger Sara Hedman. 

Namn: Sara Hedman
Ålder: 41
Titel och företag: Innovationsdesigner på tjänste- och programvaruföretaget TietoEvry
Ort: Skellefteå 

Fler artiklar