Tillbaka

”Vi förändrar världen och räddar liv” 

Att hjälpa socialtjänsten i Uddevalla kommun att frigöra mer tid för möten med de äldre genom en gemensam digital plattform. Eller att hjälpa företaget Kry med att minska sjukvårdspersonalens administrativa uppgifter så att de istället kan lägga mer fokus på patienternas välmående. Det är några av de lösningar som Nazanin Nematshahi är mest stolt över att Microsoft Sverige har åstadkommit.

 

– Att jobba med it är bland det roligaste jag vet eftersom det vi faktiskt gör med hjälp av våra innovativa lösningar är att vi förändrar världen och räddar liv, säger Nazanin Nematshahi.

Nazanin är försäljningsdirektör för små och medelstora företag på Microsoft. Att hon kom in i techbranschen var en ren slump. Nazanin hade tagit en master i ekonomi och jobbade på bank, men kände inte alls att hon utvecklades i jobbet. När hon kom in i techbranschen kändes det som hon hittat hem. 

– Mina starkaste egenskaper har aldrig varit tekniskt kunnande.  Min största förmåga är att jag på djupet kan förstå kundernas problem, och koppla det till rätt tjänster och lösningar, säger Nazanin. 

Som ledare lägger Nazanin stor vikt vid det hållbara ledarskapet. Det handlar om att alla ska känna sig välkomna på arbetsplatsen och att lägga rätt förväntningar på varandra.

”Jag tror på att blanda erfarenheter och kompetenser i arbetsgruppen. När individer med olika erfarenheter och perspektiv interagerar resulterar det i bättre idéer och i slutändan bättre lösningar för våra kunder genom att man skapar något nytt. För mig är det definitionen av innovation”

Men kvinnor är fortfarande underrepresenterade i it-sektorn, och där har bolagen en viktig roll.

– Företag inom tech behöver stötta initiativ för att få in fler kvinnor i branschen och jag är väldigt stolt över det arbete Microsoft gör här. Enligt mig är det viktigt att jobba på två fronter. Dels genom att anställa nya talanger som får utveckla sin karriär inom företaget, dels genom att anställa kvinnor i ledarpositioner. Microsoft har 40 procent kvinnor i ledande roller och det gör enorm skillnad, både när det gäller som förebilder och när de faktiska besluten tas i organisationen, säger Nazanin.

Schablonbilden av att man måste vara ”datanörd” för att jobba i branschen kan vara en förklaring till underrepresentationen av kvinnor i branchen. Möjligheten att kombinera jobb och familjeliv kan vara en annan.

– Jag fick jobbet på Microsoft under tiden jag var föräldraledig. Innan jag tog jobbet bad jag min blivande arbetsgivare att förklara för mig hur de kommer att göra det möjligt för mig att hitta en balans mellan arbete och familj. De tog det på stort allvar och jag fick då prata med två andra kvinnliga chefer på företaget med småbarn hemma som berättade hur det funkat för dem, säger Nazanin Nematshahi.

Namn: Nazanin Nematshahi
Ålder: 38 år
Titel och företag: Försäljningsdirektör för små och medelstora företag på Microsoft

 

 

 

Fler artiklar