Tillbaka

”Vi förändrar världen och räddar liv” 

Att hjälpa Vingåkers kommun med en app som gjorde det möjligt för äldre att träffas under pandemin. Eller att hjälpa företaget Capio att snabbt få ut vaccin mot Covid 19. Det är några av de lösningar som Nazanin Nematshahi är mest stolt över att Microsoft Sverige har åstadkommit.

 

– Att jobba med it är bland det roligaste jag vet eftersom det vi faktiskt gör med hjälp av våra innovativa lösningar är att vi förändrar världen och räddar liv, säger Nazanin Nematshahi.

 

Nazanin är försäljningsdirektör för små och medelstora företag på Microsoft. Att hon kom in i techbranschen var en ren slump. Nazanin hade tagit en master i ekonomi och jobbade på bank, men kände inte alls att hon utvecklades i jobbet. När hon kom in i techbranschen kändes det som hon hittat hem. 

– Mina starkaste egenskaper har aldrig varit tekniskt kunnande.  Min största förmåga är att jag på djupet kan förstå kundernas problem, och koppla det till rätt produkt, säger Nazanin. 

Som chef lägger Nazanin stor vikt vid det hållbara ledarskapet. Det handlar om att alla ska känna sig välkomna på arbetsplatsen och att lägga rätt förväntningar på varandra. Att hitta en balans blev ännu viktigare under pandemin, när många jobbade hemma och inte träffade varandra lika mycket. 

”Jag tror på att blanda erfarenheter och kompetenser i arbetsgruppen. När individer med olika erfarenheter och perspektiv interagerar resulterar det i bättre idéer och i slutändan bättre lösningar för våra kunder genom att man skapar något nytt. För mig är det definitionen av innovation”

Men kvinnor är fortfarande underrepresenterade i it-sektorn. Schablonbilden av att man måste vara ”datanörd” för att jobba i branschen kan vara en förklaring till det, möjligheten att kombinera jobb och familjeliv kan vara en annan. 

– Jag fick jobbet på Microsoft under tiden jag var föräldraledig. Innan jag tog jobbet bad jag min blivande arbetsgivare att förklara för mig hur de kommer att göra det möjligt för mig att hitta en balans mellan arbete och familj. De tog det på stort allvar och jag fick då prata med två andra kvinnliga chefer på företaget med småbarn hemma som berättade hur det funkat för dem, säger Nazanin Nematshahi. 

Namn: Nazanin Nematshahi
Ålder: 36 år
Titel och företag: Försäljningsdirektör för små och medelstora företag på Microsoft

 

 

Fler artiklar