Tillbaka

”Techbranschen sitter på lösningarna till klimatutmaningen”

– Jag har svårt att tänka mig en viktigare bransch än techbranschen för den som vill jobba med hållbarhet och att förändra världen, säger Helena Nordin, hållbarhetschef på techföretaget Advania. 

Helena är i grunden civilingenjör men kom tidigt i sin karriär in på miljö- och hållbarhetsfrågorna. Sen dess är hon fast. 

Techbranschen sitter på många av lösningarna på klimatutmaningen, menar Helena Nordin. Det kan handla om digitala plattformar för delning av produkter och tjänster eller AI-lösningar för smartare styrning av fastigheter. Samtidigt är branschen också en del av problemet med en stor förbrukning av energi och exempelvis mineraler vid tillverkningen av hårdvara.   

– Våra egna utsläpp som företag är rätt små men vi har stora möjligheter att påverka både vår leverantörskedja uppströms och våra kunder nedströms i värdekedjan. Det är det som är så kul med jobbet, att hjälpa kunder att hitta de mest hållbara lösningarna, säger Helena Nordin. 

– För oss inom techbranschen handlar det mycket om att vi måste hjälpa våra kunder att i större utsträckning reparera produkterna i stället för att köpa nytt hela tiden.

Helena har egentligen inte teknikintresset som den primära drivkraften. Hon ser jobbet som en plattform för att driva miljö- och hållbarhetsfrågorna, och då är det en stor fördel att ha en teknisk utbildning i botten. 

– Det finns så mycket man kan göra i den här branschen som inte handlar om att man måste sitta och ”knacka kod” hela dagarna. Det måste vi få fler att förstå, inte minst kvinnor, säger Helena Nordin.

Namn: Helena Nordin  
Ålder: 55
Titel och företag: Hållbarhetschef på IT-företaget Advania
Ort: Sollentuna 

Fler artiklar